Ogrevanje na lesno biomaso

Les je obnovljiv, okolju prijazen in domač vir energije. Pod lesno biomaso štejemo drva, lesne sekance in lesne pelete. Investicija se povrne v nekaj letih, hkrati pa je dobava energenta zanesljivejša.  Zaključen krog fotosinteze in gorenja biomase ne prispeva k porastu CO2 v ozračju. Investicija v kurilno napravo se povrne v nekaj letih.

Kotli na pelete

Peleti so stiskanci, narejeni iz čistega lesa.

Proizvajajo jih industrijsko s stiskanjem suhega lesnega prahu in žaganja. So valjaste oblike, običajno premera 6 mm in dolžine 30 mm. Ob stiskanju se zmanjšata vlažnost in prostornina, poveča pa se gostota. Cena za tono pa se gibljejo okrog 300 €. Transport in skladiščenje peletov je enostavno. Lahko jih transportiramo v cisternah, podobno kot kurilno olje, skladiščimo pa v vrečastih zalogovnikih. Taka oblika dostave je za uporabnika prijazna, proizvajalci in transportna podjetja pa zagotavljajo hitro in redno dobavo. Peleti so zelo primerna oblika uporabe lesne biomase v urbanih naseljih. Zgorevanje je okolju prijazno. Dovod goriva in odvod pepela je lahko ločen ali avtomatiziran. Ročno kurjenje pomeni, da je potrebno ročno napolniti dnevni ali tedenski zalogovnik ob kotlu centralnega ogrevanja, avtomatiziran pa pomeni, da podajalna naprava avtomatsko zajema gorivo iz zalogovnika goriva.

Ogrevanje s peleti je približno pol cenejše kot s kurilnim oljem, zato se investicija v kurilno napravo na pelete povrne v nekaj letih. Peleti so primerni tudi za lokalno ogrevanje s kamini in lokalnimi pečmi na pelete.

Za 10 kWh potrebujemo 2 kilograma peletov.

Kotli na sekance

Gozdni sekanci so zdrobljen les. Izdelava sekancev poteka iz lesa slabše kakovosti, lesa stranskih proizvodov v lesno predelovalni industriji ter že odsluženega lesa.

sekanci
sekanci

Zgorevanje je okolju prijazno, dovod sekancev je avtomatiziran, odstranjevanje pepela pa je lahko ročno ali avtomatizirano. Avtomatsko dodajanje goriva omogoča podajalna naprava, ki zajema gorivo iz zalogovnika goriva, prenosni polžasti sistem pa samodejno transportira lesne sekance do kotla. Kotli na lesne sekance so primerni za ruralna področja in lokalne daljinske sisteme ogrevanja, lahko pa tudi sredi mesta, če je prostor za zalogovnik. Za najbolj prodajano obliko sekancev tj. vlažnosti okoli 30 % in velikostjo delcev okoli 31 mm bomo trenutno odšteli 77,5 evrov za tono, kar je približno 2 % več kot ob začetku kurilne sezone in 4 % več kot v enakem obdobju lansko leto. 

Za 10 kWh potrebujemo 2,5 kilograma sekancev, ki so bili sušeni na zraku.

Kotli na drva

V Sloveniji se najpogosteje uporablja bukov les.

drva
drva

Drva se običajno uporabljajo v dolžinah do 50 cm. Za doseganje dobre kakovosti je potrebno skladiščenje vsaj 6 mesecev v pokritem zračnem prostoru. Zgorevanje drv poteka v treh fazah, v prvi fazi se gorivo suši, v drugi uplini, v tretji fazi pa nastali plin popolnoma zgori. Neprimerni so kotli na drva, ki imajo samo ročno nastavljanje razmerja primarnega in sekundarnega zraka, saj je kakovostno zgorevanje odvisno tudi od kakovosti in vrste lesa, ki ga v njih kurimo. Priporočajo se avtomatski kotli, ki imajo regulacijo dovoda primarnega in sekundarnega zraka glede na parametre dimnih plinov, temperaturo kotla in vrsto ter kakovost lesa.

1 kilogram drv (bukev) ima kurilnost Hi 4,12 kWh/kg.

Ob gorenju drv v kotlu se sprošča več toplote, kot je trenutno potrebno za ogrevanje in pripravo sanitarne vode. Višek toplote je hranjen hranilniku toplote (HT). Za učinkovito delovanje je pomembna pravilna velikosti HT, ki prevzema presežno toploto iz kotla in jo po končanem zgorevanju dovaja v grelni sistem. Za približno oceno velikosti velja, da za vsak kW moči kotla potrebujemo ca 50 litrov velik HT. Pri enkratnem nalaganju v zalogovnik tako ogrevamo objekt in sanitarno vodo ves dan in istočasno zagotavljamo visok izkoristek kotla.

Na slovenskem trgu prevladujejo bukova drva (vlažnosti okoli 20 % ter dolžine 25 cm). Zbrani podatki kažejo, da so drva z vlažnostjo 20 % v povprečju dražja od drv z višjo vlažnostjo. Cene drv dolžine od 25 do 33 cm so približno enake, metrska drva pa so v povprečju do 20 % cenejša.

Cena drv je tako približno 150 €/T, a v zadnjem obdobju narašča.

Za 10 kWh potrebujemo 2,5 kilograma sekancev, ki so bili sušeni na zraku.

Les kurilna vrednost

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *