Toplotna izolacija tal (ogrevana klet in pritličje)

Toplotna izolacija tal pomembno prispeva k udobju bivanja v stavbi. Pomembna je, ker ščiti objekt pred izgubo toplote skozi talno ploščo. Posledično nas ne zebe v noge. Naravno stanje človeka je, da ima noge na toplem in glavo na hladnem. Včasih se taki izolaciji ni pripisovalo večjega pomena, zato je običajno za starejše hiše, da talne izolacije nimajo vgrajene. V talnih etažah so stavbe izgubljale toploto, ljudje pa so jih nato pretirano ogrevali, kar pa se je manj poznalo na nivoju tal in več na nivoju glave. V današnjem času, ko ljudje razumejo pomen toplotne izolacije tal, je lahko drugače. Toplota je v celotnem prostoru enakomerna. V primeru talnega gretja pa je tudi zaradi toplotne izolacije temeljne plošče ljudem v noge celo prijetno toplo, medtem, ko je na nivoju glave hladneje.

izolacijo tal v kleti zagotovimo temperaturno stabilnost v prostoru, preprečimo rosenje na hladni notranji površini stene, zaščitimo hidroizolacijo pred mehanskimi poškodbami in pred temperaturnimi vplivi ter s tem podaljšamo njeno trajnost. Energijski ščit stene pod nivojem terena predstavljajo toplotno izolacijske plošče, ki imajo ustrezne tehnične karakteristike za to namembnost. Izolacijske plošče so površinsko gladke in trdne.

Plošče se z lepljivimi blazinicami nameščajo na ravno in čisto površino (ki že ima hidroizolacijo) tesno drugo poleg druge, z vrstičnim zamikom. S toplotno izolacijskimi ploščami se pazljivo obloži celotna površine zasute stene, vključno z bočnimi stranmi temelja. Neogrevane podzemne konstrukcije, kot so svetlobni jaški, odtoki, terase, hladne sosednje stavbe in druge posamezne konstrukcije, morajo biti od ogrevanega dela objekta oddvojene oz. izolirane, da na teh delih preprečimo povečan prehod toplote in ostale nezaželene posledice tovrstnih toplotnih mostov.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *